SatanArise en Facebook
Críticas, reviews, novedades metal, discos, critica y tracklist - Satan Arise
Canal de Youtube de Satan Arise Satan Arise Twitter Satan Arise Facebook

Serious Black Utopía (Zaragoza)

Guadaña + Indrid Silikona (Madrid)

Legion Zorrotzako Gaztetxea (Bilbao)

Legion + Endgame Zorrozako Gaztetxea (Bilbao)

Skull Fist + Screamer Soho (Burgos)

Elvenking - The Pagan Manifesto (2014)

Elvenking - The Pagan Manifesto
Elvenking logo
Italia

The Pagan Manifesto

Folk / Power Metal
AFM Records
2014


Temes

01. The Manifesto
02. King Of The Elves
03. Elvenlegions
04. The Druid Ritual Of Oak
05. Moonbeam Stone Circle
06. The Solitaire
07. Towards The Shores
08. Pagan Revolution
09. Grandier's Funeral Pyre
10. Twilight Of Magic
11. Black Roses For The Wicked One
12. Witches Gather

Formació

Veus: Davide "Damnagoras" Moras
Violí: Fabio "Lethien" Polo
Guitarres: Raffaello "Rafahel" Indri
Guitarres: Aydan
Bateria: Simone "Symohn" Morettin
Baix: Jakob

Crítica

Hi ha bandes que a alguns ens marquen més que a altres, ja sigui pel seu estil, de moment en què les escoltes, per mil motius, Elvenking és una d'aquelles bandes que personalment més m'han marcat des del seu primer treball Heathenreel de 2001, un disc que juntament amb Wyrd van suposar una nova forma d'entendre el folk metall, que es ficava de ple en el power, demostrant que era un combinació guanyadora. Tots dos discs segueixen sent avui dia dues obres clau de la meva discografia personal.

Cal sumar-li un detall addicional, sembla que les bandes grans estan començant a flaquejar i això fa que amb cada disc s'espanti la primera escolto. M'estic cansant escoltar això de "però té algun tema bo", encara sort, perquè espero d'un disc de les meves bandes favorites ple de temes bons, no que se'n salvi algun.

Afortunadament The Pagan Manifesto pot ser de tot menys un mal disc, ple d'energia, velocitat, folk i sobretot melodies i composicions molt elaborades. Realment és tot el que un espera d'una banda com Elvenking, italians, del país que ha parit el millor del power melòdic i ens ens enganyem, també va saturar l'escena de bandes de nivell mitjà.

Aquest treball torna als orígens de Elvenking, distanciant del seu anterior treball, més folk. Aquí tornem a trobar temes veloços i amb melodies impressionants, potents i enèrgiques, riffs afilats com fulles tallants, amb una base rítmica temible, adornador per violins i teclats que resulten contraposats, exquisidament enfrontats en una simbiosi, si se'm permet, perfecta.

És un plaer escoltar gairebé tots els temes de The Pangan Manifesto, que excepte un parell de temes que no estan a l'altura de la resta, desborden totes les meves expectatives inicials. I gràcies per fer-ho!

Després de la intro "The Manifesto" al més pur estil folk acústica amb sons de foguera al bosc dóna inici el disc, pujant la intensitat per dur-nos al primer tall, "King Of Elves", tretze minuts de tema i només començar. Una aposta arriscada d'aquells que saben guanyadors abans de començar i estan convençuts de la seva feina. No és fàcil atraure l'oient amb un tema tan extens. El tema arrenca una mica al bèstia passat de voltes, almenys aquesta és la sensació que em dóna, massa recarregat, però no ens alarmem, aquesta sensació no dura més que uns segon i tot comença a encaixar i ens trobem davant d'un inici al més pur estil power de la passada dècada, espectacular amb tonalitats folk. El tema travessa diverses atmosferes molt treballades i saltant d'una a una altra com si de diversos temes junts es tractés però units sota el mateix tornada i amb referències als seus primers treballs. Anem que ho han aconseguit, canvis de ritme molt diferenciats, passant per moments acústics i fins i tot mig còmics. Han comptat amb la col·laboració d'Amanda Somerville, déu n'hi do. 'Now the time has come ...'

"Elvenlegions" és el tema triat com single de The Pagan Manifesto, si el llistó l'havien deixat alt després EOSS, 13 minuts, aquí la cosa ja es descontrola, un gran tema directe a la cara, ràpid, intens i èpic. Power folk en vena, del millor que he escoltat en els últims anys l'estil. "The Druid Ritual Of Oak" se surt de la tònica habitual de l'estil, però porta la marca de Elvenking ben marcada, més folk i festiu amb uns riffs ràpids intercalats, això si és folk power, 100% ànima de folk amb la força del power bé combinada i alternada.

"Moonbeam Stone Circle" amb una arrencada molt folky dóna pas a un tema d'allò més èpic que et puguis tirar a la cara. Amb un tempo accelerat que només afluixa per donar-li grandesa a la tornada i portar-lo a cotes solemnes. Un tema amb uns teclats potents i una força i ràbia enorme, bé podria estar signats per bandes del tipus de Gloryhammer, això ho diu tot. "The Solitaire" és un altre tema clau, trenca amb tot l'anterior, més íntim i fosc, moment per lluir-se amb el violí, amb els versos entre murmuris i una tornada amb diverses veus. Un tema molt diferent però molt intens.

No hi ha una balada acústica folk? És gairebé impossible que no existeixi, "Toward The Shores" és la resposta a aquesta pregunta. 100% Elvenking. "Pagan Revolution" és un altre dels temes que se't fiquen directes al cap, el folk s'apodera dels ritmes, ràpids, amb tornades enganxoses i versos fàcils de taral·lejar. "Grandier s Funeral Pyre" torna a trencar amb el que estableix fins ara, una pista més contundent i que busca un himne en forma de tornada que entre fàcil i es pugui cantar. No és que sigui un mal tema, és un canvi molt radical i costa d'assimilar, no t'esperes, tot i que millora per moments, en essència és molt pesat i contundent.

I una altra volta més de rosca, "Twilight Of Magic" tot un tema 100% happy metall amb canvis folk ... velocitat, melodia i tornada afilat com un dard. Simple i genial! Això si ... "Black Roses For The Wicked One", ho sento, però no la aguanto ... una balada massa enganxosa. Per acabar tenim un altre tema extens, més de vuit minuts per tancar The Pagan Manifesto amb "Witches Gather". De nou una pista fantasmagòrica plena de canvis, des de l'inici èpic, la base folk metal, power, foscor amb veus esquinçades ... molt diferent a l'inicial però amb molt de ganxo i com a poc curiós, tancant com es mereix aquest gran disc.

Elvenking han tornat a fer un gran treball amb aquest vuitè disc de la seva carrera. No han defraudat, tot el contrari, han tornat a fer el que saben, power folk metall en estat pur. Ho saben fer i ho fan genialment bé. No queda una altra que gaudir!

Sergi Arise "Hell"
22/07/2014

14/03/2018
Sara Sánchez
09/03/2018
Jesús Valverde
23/01/2018
Jordi Pons GibernauInici Noticies Crítiques Concerts Crónicas Entrevistes Entrevistes
Licencia Creative Commons
Satan Arise por www.satanarise.com se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 3.0 Unported.