SatanArise en Facebook
Críticas, reviews, novedades metal, discos, critica y tracklist - Satan Arise
Canal de Youtube de Satan Arise Satan Arise Twitter Satan Arise Facebook

Legion + Injector + Guadaña Porta Caeli (Valladolid)

Serious Black Utopía (Zaragoza)

Guadaña + Indrid Silikona (Madrid)

Legion Zorrotzako Gaztetxea (Bilbao)

Skull Fist + Screamer Soho (Burgos)

Haken - Restoration (2014)

Haken - Restoration
Haken logo
Reino Unido

Restoration (EP)

Progressive Metal
InsideOut Music
2014


Temes

1. Darkest Light 06:43
2. Earthlings 07:51
3. Crystallised 19:22

Formació

Veus: Ross Jennings
Guitarra, teclats: Richard “Hen” Henshall
Guitarra: Charlie Griffiths
Baix: Conner Green
Teclats: Diego Tejeida
Bateria: Raymond Hearne

Crítica

Nou llançament, aquesta vegada en forma d'EP, dels genis del progressiu Haken només un any després que aquests llancessin una obra mestra de tal calibre com va ser "The Mountain". Per a aquells qui no els coneguin, estem davant d'una de les bandes que estan conformant la nova onada de metall progressiu que estem vivint els aficionats al gènere en els darrers anys: no són poques les bandes que sorgeixen del no-res amb una qualitat sorprenent en els seus esquena i amb un suport massa mediocre per part de la indústria musical en general. Un detall important a tenir en compte, però, és que, referint-nos als propis Haken, estem parlant dels que seran, sens dubte, un més que digne successor al tron ​​del progressiu d'aquells qui, precisament, no estan en el seu millor moment (ejem, Dream Theater, ehem). Fora bromes i deixant de banda la meva fanatisme cap a aquesta formació (per si no s'hagués notat), anem a l'anàlisi de Restoration, un EP que rescata algunes de les peces que van conformar el primer llançament de la banda britànica en forma de demo a "Enter the 5th Dimension "per tal d'adaptar aquests sons als actuals de la banda afegint a més passatges que són pura poesia.

Potser aquells qui van descobrir aquests músics fa uns anys i van provar ja el primer EP abans esmentat trobessin a faltar alguns dels punts àlgids de les composicions en les quals estan basades les cançons de Restoration (Darkest Light en Blind, Earthlings en ​​Black Seeb i Crystallised en Snow), ja que per a res els temes són un còpia i pega o una re-gravació dels antics, ja que han estat exhaustamente renovats per a l'ocasió i inevitablement han canviat certes seccions per a algunes completament noves. Recordem que les cançons originals només han servit de base per a aquest Restoration. Si l'encert és més o menys dependrà en gran mesura a la nostàlgia que senti l'oient respecte al llançament original. El que és innegable, però, és la maduresa que han assolit aquests músics al llarg dels anys i la genial producció a la qual han estat sotmeses aquestes cançons fa d'aquesta escolta una odissea d'emocions d'allò més agradables des del principi fins al final.

Mentre que Darkest Light i Eartlings són, per la seva banda, composicions més a l'ús i menys estudiades comparades amb altres cançons que Haken tenen en el seu repertori (sense per això dir que són dolentes, ni de bon tros és el cas) és inevitable que siguin eclipsades pel mastodont de gairebé 20 minuts que és Crystallised. Si amb temes com Visions, Nocturnal Conspiracy o Celestial Elixir ja vam poder comprovar com se les gasten aquests nois, amb aquesta nova cançó només ens queda rendir-nos als seus peus i deixar-nos portar per un torrent de sensacions incomparables amb res: Haken ja no són una banda que beu de les influències d'aquells qui van fer gran al gènere, sinó que han aconseguit facturar el seu propi estil amb un resultat dels més excel·lent. Com a anècdota sobre aquest miracle musical, tenim la hilarant sorpresa de la col·laboració d'un geni de les baquetes com Mike Portnoy, que ha tocat, ni més ni menys, que el gong final per susdita cançó, válgase la ironia de l'assumpte.

Si els seus anteriors llançaments de llarga durada, Aquarius, Visions i l'esmentat anteriorment The Mountain, ja van servir perquè la banda britànica donés un cop sobre la taula i perquè diguessin que allí estaven ells per revolucionar els fonaments del gènere, Restoration és la culminació d'un estil que Haken ha sabut crear i perfeccionar al llarg de la seva carrera.

Només tancar aquesta crítica amb una gran invitació a aquells qui no s'hagin endinsat en els sons progressius de Haken a que es deixin atrapar per les xarxes de complexitat i virtuosisme que desprenen les composicions d'un grup que estic convençut que donarà que parlar, i molt , en un futur no massa llunyà.

Esperem amb ànsies un nou LP de Haken. Aquesta gent, sens dubte, no sembla tenir límits sospechables.

Víctor Vallespir
31/10/2014

14/03/2018
Sara Sánchez
09/03/2018
Jesús Valverde
23/01/2018
Jordi Pons GibernauInici Noticies Crítiques Concerts Crónicas Entrevistes Entrevistes
Licencia Creative Commons
Satan Arise por www.satanarise.com se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 3.0 Unported.