SatanArise en Facebook
Críticas, reviews, novedades metal, discos, critica y tracklist - Satan Arise
Canal de Youtube de Satan Arise Satan Arise Twitter Satan Arise Facebook

Serious Black Utopía (Zaragoza)

Guadaña + Indrid Silikona (Madrid)

Legion Zorrotzako Gaztetxea (Bilbao)

Legion + Endgame Zorrozako Gaztetxea (Bilbao)

Skull Fist + Screamer Soho (Burgos)

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful (2015)

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Nightwish logo
Finlandia

Endless Forms Most Beautiful

Symphonic / Progressive / Power Metal
Nuclear Blast
2015


Temes

1. Shudder Before the Beautiful 6:29
2. Weak Fantasy 5:23
3. Èlan 4:45
4. Yours is an Empty Hope 5:34
5. Our Decades In the Sun 6:37
6. My Walden 4:38
7. Endless Forms Most Beautiful 5:07
8. Edema Ruh 5:15
9. Alpenglow 4:45
10. The Eyes of Sharbat Gula (Instrumental) 6:03
11. The Greatest Show on Earth 23:58

Formació

Veus: Floor Jansen
Veu, Guitarra, Baix: Marco Hietala Flag
Guitarres: Emppu Vuorinen
Teclats, piano: Tuomas Holopainen
Bateria: Jukka Nevalainen
Gaites, flautes, cors, bodhrán, guitarra acústica: Troy Donockley

Crítica

Nou disc de Nightwish, tercer de l'era post-Tarja, primer amb la gran Floor Jansen a les veus. Anem a partir de la base que a mi, la veu lírica de Tarja no m'agrada i Nightwish per a mi oïdes comença amb Annete i el seu Dark Passion Play.

La veritat és que els finlandesos tenien davant seu un repte i gran, doncs superar el Imaginaerum no era gens fàcil tot i que el reemplaçament de Annete per Floor, semblava un encert i dels grans.

El disc en si és bo, molt bo i només cal veure la puntuació que li dono. Alta, molt alta; i és que és un gran disc en tota regla. Però al meu parer, fins i tot malgrat comptar amb la veu de Floor Jansen, crec que no supera el seu predecessor i que no han sabut explotar del tot la veu de la carismàtica artista.

"Shudder Before The Beautiful" obre amb uns ritmes de guitarra barrejats amb el teclat i la base rítmica que li donen una potència que és estil i marca de la casa completament Nightwish i que porta amb si un adjectiu de gran. Possiblement del millor de l'àlbum salvant l'obra mestra de tancament.

Gairebé 7 minuts que apunten alt a l'hora de començar a escoltar el disc amb la fórmula que ha portat a la banda a ser d'allò més gran a nivell mundial com a banda, amb aquesta barreja de simfonia macabra i metall potent.

El disc decau sensiblement encara que clar, parlem d'un gran disc, així que bé; però la potència esperada, sobretot en les veus potser era per les expectatives una mica més gran. Valgui remarcar la tornada, sens dubte i la introducció de múltiples arranjaments celtes amb guitarres acústiques (o laudes?) I percussions destacades.
Les veus masculines de Marc Hietala, segueixen mantenint el seu protagonisme, donant l'alternativa a la maca holandesa amb el mateix cos i potència.

El single-videoclip amb el que van presentar l'àlbum, "Elan", pots escoltar sobre aquestes línies, d'allò més fluixet, com a mínim com a avanç. Música de marcada base folklorica obre Nightwish a tots els públics mantenint el seu segell, potser aquesta va ser la idea. No tancar cap porta.

La simfonia, la màgia i l'atmosfera en els llargs temes dels finlandesos no perden protagonisme en aquest nou llançament com demostra l'arrencada de "Your Is an Empty Hope" on combina això element més dignes d'una representació, amb tot el metall que atresora el grup, amb molts elements progressius, incloent instruments menys convencionals com els que maneja el britànic Troy Donockley: Gaites, flautes, cors i bodhrán.

Sentida i preciosa balada on es pot apreciar més la càlida veu de Floor a "Our Decades In The Sun". Gairebé 7 minuts de pur sentiment que finalitzen en "My Walden". Veu masculina que desemboca altra vegada en unes melodies més folklòriques i 1 Floor que es deixa portar per aquestes composicions més suaus, dolços i de música tradicional portada al terreny Nightwish.

Donant nom a l'àlbum "Endless Forms Most Beautiful" barreja harmonies més suaus amb una moderada potència igual que el seu successor "Edema Ruh".

Un altre tema que m'agrada molt i em sembla remarcable és "Alpenglow", per la seva melodia enganxosa que inicia el teclat i al qual se li uneix la potència de la guitarra a posteriori, un bon pont i una tornada majestuós en l'ona al que la banda ens té acostumats incloent un èmfasi amb un canvi de to ben treballat!

Finalitza el treball amb un bloc de gairebé mitja hora en què "The Eyes of Sharbat Guia", ens adormen en un viatge in-crescendo que desemboca en un brillantíssim "The Greatest Show On Earth" de 24 minuts de durada, en els quals la banda dóna curs a tota la seva inventiva compositiva i interpretativa a l'abast de pocs. Parlem d'un tema, amb evident marca progressiva amb parts més pesades, tranquil·les, fregant la balada, mig temps i veloç i agressiva donant-se alhora. La mateixa Floor adquireix diferents tessitures vocals al llarg del mateix demostrant que és la majúscula vocalisata que és.

Punt i final per a un treball realment impressionant, però que potser havia tingut expectatives massa altes; encara que això si, no desmereixen les del pròxim ja que han demostrat que no han tocat sostre encara i això ens deixa ansiosos per veure la continuació!

Víc Salda
08/06/2015

14/03/2018
Sara Sánchez
09/03/2018
Jesús Valverde
23/01/2018
Jordi Pons GibernauInici Noticies Crítiques Concerts Crónicas Entrevistes Entrevistes
Licencia Creative Commons
Satan Arise por www.satanarise.com se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 3.0 Unported.