SatanArise en Facebook
Críticas, reviews, novedades metal, discos, critica y tracklist - Satan Arise
Canal de Youtube de Satan Arise Satan Arise Twitter Satan Arise Facebook

Legion + Injector + Guadaña Porta Caeli (Valladolid)

Serious Black Utopía (Zaragoza)

Guadaña + Indrid Silikona (Madrid)

Legion Zorrotzako Gaztetxea (Bilbao)

Skull Fist + Screamer Soho (Burgos)

Alhándal - Rotta (2012)

Alhándal - Rotta
Alhándal
Alhándal logo
España

Rotta

Progressive Rock
Mox Records
2012


Temes

CD 1
01. Cefiro
02. Lettera I
03. Memorandum
04. El Velo Rasgado
05. Iris
06. Geminis Alpha
07. Frenesi
08. Innuendo
09. Danae
10. La Rueca De Aracner
CD 2
11. Lettera II
12. La Senda De Baal
13. La Danza De La Falcata
14. Orionis
15. Llanuras Abisales
16. El Vortice
17. Geminis Omega
18. La Morada De Siddharta
19. Sit Tibi Terra Levis
20. Lettera III

Formació

Veus i coros: Yiyi Vega
Guitarra: Fran Benítez
Guitarra, coros i programacions: Jon Zagalaz
Baix: Francisco G Nieto
Piano i teclats: Hugo Martín
Bateria: Javi Herrero

Crítica

Alhándal és una banda Andalusa, concretament de Mijas Costa "Màlaga", composta pels següents músics: Yiyi Vega, veus i coros, Fran Benítez, guitarras, Hugo Martín, piano i teclats, Francisco G. Nieto, baix, Carlos Núñez, bateria y Jon Zagalaz, guitarras, coros i programaciones.

Vaig trobar un escrit en la web d'aquesta formació que em va semblar tan encertat que he preferit deixar-ho escrit tal qual ja és una explicació perfecta que és Rotta,

"Rotta es la epopeya de la vida, un canto al indómito espíritu humano. Es un ciclo de ascenso y caída, de culpa y redención. Es la historia de Jacob, un joven aquejado de parálisis cerebral y postrado en una silla de ruedas, cuyo destino, que no era otro que el ostracismo y el olvido , cambia de repente cuando Carter, un prestigioso médico lo conoce por pura casualidad mientras pasaba las vacaciones en la villa natal del joven. El hábil doctor se percata de la inteligencia del joven más allá de sus limitaciones físicas y consigue convencer al padre de éste, de que lo deje marchar con él a un lugar donde las magníficas capacidades de su hijo puedan desarrollarse plenamente. De la mano de Carter, el joven descubre el conocimiento y la dignidad de sentirse un ser humano completo. Gracias a un novedoso sistema informático, el "Electric Eye", Jacob puede hablar por primera vez en su vida. Pronto Carter descubre que Jacob es un superdotado sin parangón, una mente única. El joven conocerá el amor de la mano de Danae, la fama y la fortuna por su propia genialidad y por fin, la paternidad… Pero como un hechizo adormecido que despierta, una sombra lóbrega repta hacía el corazón de Jacob, la tela de araña del destino se cierra sobre él y el hado dejará de soplar a su favor…
El hilo conductor de la historia será una carta póstuma a su hijo, la última carta de un Jacob maduro que nos cuenta su aventura en flashback, y nos deja a nosotros, privilegiados espectadores y mudos testigos de una vida, la respuesta a la pregunta:
Alhándal les da la bienvenida a esta aventura: Escuchen por tanto a Jacob, sientan con él, pero no le juzguen. Vivan a través de él y aprendan, pues, la historia de Jacob, no es tan diferente a la de cualquiera de nosotros…"

Veureu a continuació que aquest grup guarda molta màgia i secrets en la seva música ... però per més informació a part de la que podia escriure aquí, us deixo la URL de la seva web oficial: www.alhandal.com.

Rotta - CD 1

Tema 1º - Céfiro:
Céfiro per als que no ho sàpiguen és un déu dins de la mitologia grecoromana, concretament déu del vent de l'oest, no el veig relació al nom amb el tema d'obertura, però potser si n'hi hagi.
Aquest primer i curt tall d'una mica més d'un minut em sembla senzill però molt encertat per obrir aquest primer CD, els violoncels, el piano, els efectes de teclats, el beu que s'escolta ... molt bé construït al mateix temps que paranoic.

Tema 2º - Lettera I:
Acústica que colpeja el meu pit, perfectament gravada i amb un so dolç i nítid, és el més rellevant d'aquest segon tall juntament amb la composició musical en general. El tema, en caminar amb el teclat (en concret a partir del min 1:17) m'ha recordat molt sense poder evitar-ho a un tema dels de Dream Theater de l'època Falling Into Infinity.
La veu a nivell personal no m'agrada, timbre, i forma de cantar, sobretot en les notes més altes i amb més volum, m'ha semblat molt típica.

Tema 3º - Memorandum:
Aquest tercer tema, ja més elaborat, m'ha agradat, amb aquests efectes i aquests tocs de rock progressiu conjunt d'una barreja d'estils molt ben feta, excel • lent treball ja no és fàcil gravar un tema així.
Segueixo veient molt parentiu amb Dream Theater en l'estil ..., i encara que no em disgusta perquè la banda comentada aquesta entre els meus favorites dins del rock / metal progressiu, a cau d'orella no em resulta gens nou per molt bona que sigui l'execució i la gravació ...

Tema 4º - El velo rasgado:
El vel esquinçat, cançó m'ha semblat un tema molt ben construït pel que fa a estructura, tornada molt ben marcat, estrofes que expliquen bé la història, en les seves 4 minuts no m'ha deixat indiferent, m'ha enganxat i el millor és que no em ha recordat a cap altra banda.

Tema 5º - Iris:
Iris, cinquè tema, continua amb el mateix nivell de Rotta, tant per la qualitat de gravació i musicalitat com pel comprensible que es fa la música.
Destaco en primer lloc el riff principal de guitarra, ja que m'ha semblat molt addictiu, i també el que podreu escoltar al minut 3:38, barreja d'aquest mateix riff amb sons d'scratch donant-li un toc molt encertat al tema.
Destaco també la lletra d'aquesta cançó, recomano que l'escolteu a qui us agradi les bones lletres en Castellà.

Tema 6º - Géminis Alpha:
Melodia vocal preciosa, en perfecta combinació amb la música. M'agrada molt el baix de l'inici d'aquest tema, és senzill si, però aquesta famosa frase de "menys és més" aquí s'entén, felicitacions al baixista.
Personalment en escoltar el tema, em transmet esperança i il • lusió, tant per la música com per la lletra. Tema romàntic molt aconseguit, sense desperdici.

Tema 7º - Frenesí:
L'arrencada d'aquest tema és molt curiós, fins i tot amb un toc maquinero, m'ha semblat MOLT bo i innovador, que és el que jo personalment més valoro d'un grup, la innovació, les coses noves.
Avançant en el tema segueix la tralla, amb aquest so rocker i progressiu, molt enganxós i elaborat també, amb una lletra que descriu molt bé el moment que Jacob viu.

Tema 8º - Innuendo:
Tema musical de poc més de 3 minuts on la protagonista és la guitarra espanyola.
So càlid i embriagador, amb una reverb molt encertada que et fa somiar ... m'ha semblat senzillament preciós, de conte de fades.
A part del bonic que és el tema, té molt joc amb els efectes que s'escolten de fons, sons com el d'un vell vinil, pianos, veus ... "deixa't portar" em diu la guitarra.

Tema 9º - Danae:
Danae és com el tema continuació de Innuendo, "molt" flamenc fusió, amb aquestes veus que deixen veure la història de Rotta i que li donen un toc molt especial al tall.
M'encanta la combinació del que la veu narra amb la tensió de resposta dels instruments, puntualment el que passa des del min 3:38 fins al final del tema.
So com sempre molt aconseguit, guitarra espanyola elaborada, sota molt present. Combinació d'estils equilibrada i ben treballada.

Tema 10º - La Rueca de Arache:
Per a mi personalment, el millor tema d'aquest primer CD, a part que està molt molt bé compost i elaborat, la melodia de veu m'ha enganxat moltíssim com la lletra ... aquest dolor el oloro des de fora de la història, m'ha arribat ... i qui no ha viscut això o alguna cosa semblant? Qui no ha sentit el que la cançó narra?
Recomano seriosament que l'escolteu, és obligatori escoltar aquest tema si sou seguidors del rock / metall en castellà ...
Aquest tema per a mi és un 10, amb això ho dic tot.

CD 2

Tema 1º - Lettera II:
Intro que comença amb un aire astral i paranoic. És trist i melancòlica ... amb el mateix tall melòdic de Lettea I, Musicalment correcta.

Tema 2º - La senda de Baal:
En el primer que m'he fixat és que el riff amb el qual entra el tema, s'assembla moltíssim al d'Iris, com el caminar en si del tema, de manera que no m'ha resultat gens nou dins d'aquest treball. Encara amb les seves diferències, m'ha recordat molt un tema amb l'altre.

Tema 3º - La danza de la falcata:
Gran tema, m'ha sorprès molt els elements que sumen per crear aquest tema, sobretot en els 2 primers minuts ... L'entrada del tema és molt ambiental i de cop ... súper potent i metalero, m'ha agradat sincerament moltíssim.
Destaco el baix que entra al min 1:05 que és sublim i el Solazo de guitarra que el segueix, molt virtuós però alhora comprensible, buscant melodia i no batre el rècord del món en velocitat, realment bé buscat i encertat.
Després d'aquesta introducció, el que el segueix ja em sembla més semblant al que he escoltat fins al canvi que succeeix just en el min 6:08 que li canvia el rotllo al tema i torna a aquest riff tan metalero i que tant m'agrada.
En general un tema que pels seus canvis i diversitat, crec que està per sobre de la mitjana dels altres del CD.

Tema 4º - Orionis:
Orionis en els primers segons, en escoltar, em semblava que havia de començar un tema RAP ... sort que entra un piano i em canvia aquesta percepció, fent que soni una intro realment bona per a aquest tema. Precisament per aquest canvi, per aquesta progressió d'una cosa a una altra, m'ha agradat molt com ho ha fet Alhándal buscant o no aquest efecte.
El tema és relaxat, amb un tempo tranquil, melodia suau i amb pes en les seves parts més "dures" on hi ha acords de guitarra elèctrica.
L'element de la veu femenina que parla, és un recurs que compacta molt la història i que fa que el treball de Rotta tingui molt sentit, s'agraeix molt aquest element cara a l'oient que no sap de què va la història.

Tema 5º - Llanuras abisales:
Aquest cinquè tema del segon CD, Planes abissals, és un tema de 7 minuts amb molta força a la part instrumental, molt elaborada i ben construïda com és ja per a mi segell de Alhándal. Té una tornada molt marcat cosa que s'agraeix.
A mig tema, entra en joc en una altra veu masculina que li dóna un toc diferent i fresc, això també s'agraeix ja que amenitza el tema.
Destaco per descomptat el sol de teclat i el de guitarra que el segueix després, que em semblen molt bé buscats i combinats.

Tema 6º - El Vortice:
Trobo que aquesta cançó em recorda una mica a altres del CD, no sé si és per la melodia de veu que té el mateix aire i assembla massa a les altres, o l'estructura en si ...
És una cançó evidentment més que correcta però ja m'ha sonat com altres i no m'ha sorprès ni aportat res de nou.

Tema 7º - Geminis Omega:
Geminis Omega sembla ser la segona part de Geminis Alpha (Alpha-Omega, principi i fi).
Aquesta cançó que dura seus bons 8 minuts, té estrofes, tornades, parts instrumentals que sonen a hard rock clàssic del més pur estil, en general és un tema amb bons canvis i molt digerible.
El que va destacar com una cosa diferent que he sentit i que he agraït en el tema, és el punteig de guitarra clean, m'ha agradat molt com es va repetint acompanyat i variat amb altres instruments, donant-li així ricura al tema.

Tema 8º - La morada de Siddharta:
L'inici amb aquest fos d'entrada pujant el volum fins arribar al nivell 0db que és quan tot entra amb pes m'ha semblat molt original. Segueix un sol de guitarra amb una melodia que el recordem si hem escoltat el disc detingudament.
En la part que entra la veu, la música passa a un segon pla amb un efecte molt ben buscat, sembla que es fica en una ràdio, fins que torna a obrir-se el so i "tot torna al seu lloc" de nou.
El missatge de la cançó és per pensar-i meditar ... aconsello als lectors que ho escoltin.

Tema 9º - Sit Tibi Terra Levis:
Un altre tema "dels meus", trist i malenconiós, lent, preciós, com si parlés de la més bella història d'amor. Orquestració molt aconseguida i ben compactada amb el que la cançó diu sense parlar ... em sembla molt bona la cançó, sense desperdici en els seus 3 minuts i mig, de banda sonora.

Tema 10º - Lettera III:
Tanca el cercle Lettera i conclou el treball Rotta. Parla de nou de la carta singular que explica tota la història. Aquesta cançó és el gran punt i final del treball de Alhándal, i dóna un missatge molt bonic i molt ... cert.

Rotta ÉS un treball d'excel • lent i molt elaborat t'agradi l'estil o no, ho entenguis o no, ho vulguis o no ... és sens dubte una de les feines més ben parits que he escoltat d'una banda espanyola, sense envejar res a una altra bandes més famoses o conegudes.

Pel meu gust personal, parlant de les melodies de veu, sota la meva percepció, m'han semblat més aviat simples i semblants unes a les altres, per sota del nivell de la resta d'instruments, en originalitat i varietat, comptant que la part vocal podria jugar més.

Al treball Rotta, en una escala de l'1 al 10 li col • locar un "9,5" sobretot per la part instrumental i la producció, a part del que costós, laboriós i entretingut que és gravar en un àlbum 20 cançons

Gràcies a Alhándal per aquest gran treball.

Aeolian
19/02/2013

14/03/2018
Sara Sánchez
09/03/2018
Jesús Valverde
23/01/2018
Jordi Pons GibernauInici Noticies Crítiques Concerts Crónicas Entrevistes Entrevistes
Licencia Creative Commons
Satan Arise por www.satanarise.com se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 3.0 Unported.